Bent u van plan om een aantal zaken te renoveren in uw woning? Of moet het ganse huis worden vernieuwd? Dan is een totaalrenovatie in Westmalle interessant omdat u dan alles in één keer aanpakt. Op korte termijn vraagt dit een serieuze investering, maar achteraf bent u minder geld en tijd kwijt dan wanneer u stap voor stap te werk gaat. Hieronder vindt u alvast de nodige informatie over totaalrenovaties en de kosten die dat met zich meebrengt.
Overzicht van de inhoud
Op deze pagina vind u veel informatie over de verschillende totaalrenovaties die aannemers in Westmalle voor u kunnen uitvoeren. Wij hebben het voor u in deze tabel gezet. Zo scrollt u snel naar de informatie die u graag leest.
Wat houdt een totaalrenovatie in?
Bij een totaalrenovatie worden heel wat onderdelen afgebroken en weer opgebouwd, maar het hoeft zeker niet altijd te betekenen dat een ganse woning van boven tot onder wordt vernieuwd. Het kan ook gaan om een deel ervan of een specifieke ruimte, denk aan de badkamer of de keuken.
- Isolatie van dak of zoldervloer (min. 30 m² oppervlakte)
- Isolatie van muren (min. 30 m² oppervlakte)
- Isolatie van plafonds of vloeren (min. oppervlakte van 30 m²)
- Het plaatsen van een warmtepomp
- De installatie van een zonneboiler
- Het vervangen van ramen en schrijnwerk (min. 5m²)
- De installatie van een ventilatiesysteem
Prijzen vergelijken is geld besparen
U zoekt een aannemer voor een totaalrenovatie en wilt graag meer weten over de kosten. Logisch, de uurtarieven van een aannemer liggen niet vast en verschillen per firma. Wij hebben voor u een offertedienst opgezet die u inzicht geeft in de prijzen voor totaalrenovaties in Westmalle. Het offertesysteem werkt als volgt: u vult het offerteformulier in met uw naam/adres/woonplaats-gegevens en de renovatiewerken die u wilt laten uitvoeren. Vervolgens worden uw gegevens gevalideerd op echtheid. Na goedkeuring wordt uw aanvraag doorgezet naar geïnteresseerde aannemers die werkzaam zijn in uw woongebied. U ontvangt meerdere prijsoffertes die u kunt vergelijken op prijs en voorwaarden.
Gemeente Malle
Plaats: Westmalle
Dorpen: Westmalle en Oostmalle
Website van de Gemeente Malle
Aangrenzende buur(deel)gemeenten: Brecht, Sint-Lenaarts, Rijkevorsel, Vlimmeren, Lille, Zoersel, Vorselaar, Sint-Antonius en Sint-Job-in-'t-Goor
Soorten totaalrenovaties
U kan zo veel of weinig renoveren als u wenst. Aan te raden is wel om basiszaken als het dak, de elektriciteit, of de verwarming zeker aan te pakken indien deze niet meer voldoen aan de moderne normen. Daarnaast kan u kiezen of voor een bijna energie neutrale (BEN) woning zal gaan of enkel wil voldoen aan de wettelijke normen.
Energetische totaalrenovatie
Bij een energetische totaalrenovatie worden alle oude technieken zoals de verwarming volledig vervangen. Ook wordt het pand volledig geïsoleerd. Met deze werken wordt gestreefd naar een minimaal energieverbruik. Energetisch renoveren wordt dan ook wel eens BENoveren genoemd, waarbij BEN staat voor ‘bijna energie neutrale’ woning. Er zijn twee voorwaarden om van een energetische renovatie te spreken. Ten eerste moet 75% van de buitenschil geïsoleerd worden. Daarnaast moeten de opwekkers voor een specifiek binnenklimaat volledig worden vervangen, zoals bijvoorbeeld een mazoutketel door een warmtepomp.
Traditioneel renoveren
Bij een traditionele renovatie moet u rekening houden met de standaard wettelijke verplichtingen zoals dakisolatie of dubbel glas. Deze eisen gaan lang niet zo ver als die van een energetische renovatie. U moet enkel rekening houden met de minimale ventilatievoorzieningen en basiseisen voor isolatie.
Totaal renovatie voorbereiden: 3 opties
Een totaalrenovatie in Westmalle is geen kleinigheid. Een goede voorbereiding en opvolging zijn cruciaal om het hele proces goed te laten verlopen. Een totaalrenovatie bestaat uit verschillende projecten die telkens door andere partijen worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat dit alles goed gecoördineerd wordt. U kan daarbij kiezen om een totaalaannemer of een architect in te schakelen die deze coördinatie op zich neemt. U kan de coördinatie ook zelf opnemen.
1. Kiezen voor een totaalaannemer
Bepaalde firma’s bieden een totaalpakket aan. Daar kan u terecht vanaf het eerste idee tot en met de finale afwerking. Het hele project wordt door hen in handen genomen. Vaak hebben zij ook interieurarchitecten of renovatiecoaches die u kunnen adviseren en begeleiden. Het grote voordeel van één totaalaannemer is dat u één aanspreekpunt hebt voor de hele totaalrenovatie en dit gedurende het ganse proces. De totaalaannemer kan u in het begin ook het nodige advies geven zodat uw renovatie volledig aansluit op uw specifieke situatie en wensen. Op voorhand maakt u duidelijke afspraken over de timing en de totale kostprijs. Het nadeel is dat dit totaalpakket het nodige prijskaartje met zich meebrengt. Ook wordt het moeilijker om de prijzen van de afzonderlijke projecten met andere aannemers te vergelijken. De totaalaannemer zal immers een totaalprijs voorleggen.
2. Kiezen voor een architect
Een architect of interieurarchitect kan de coördinatie van uw totaalrenovatie volledig op zich nemen. Indien u structurele veranderingen doet aan uw woning waarbij een bouwvergunning vereist is, is het sowieso wettelijk verplicht om samen te werken met een architect. Een interieurarchitect kan ook alle plannen tekenen en het dossier voor u indienen bij een gewone architect. Het voordeel van een (interieur)architect als coördinator is dat u één aanspreekpunt heeft doorheen het ganse proces. Ook krijgt u advies op uw maat en zijn er op voorhand duidelijke afspraken over de kostprijs en de timing. (Interieur)architecten hebben ook veel ervaring op vlak van inrichting en design. Ze zijn dan ook iets duurder dan de gemiddelde totaalaannemer uit Westmalle. U kan er ook voor kiezen om de architect of interieurarchitect enkel in te schakelen voor advies en de coördinatie van de totaalrenovatie zelf op te nemen of over te laten aan een totaalaannemer. Voor het advies betaalt u uiteraard ook een rekening.
3. Kiezen voor zelf coördineren
Bent u een goede planner, kan u het overzicht bewaren en hebt u kennis van bouwen en verbouwen? Dan kan u de hele totaalrenovatie in Westmalle ook zelf opvolgen. Bij de voorbereiding kan u perfect advies inwinnen van een architect of aannemer. Wanneer u de coördinatie zelf opneemt, bespaart u heel wat uit. Ook hebt u de touwtjes van de werken volledig zelf in handen. Het nadeel is dat u geen aanspreekpunt hebt doorheen het ganse proces. Het kan voor heel wat bijkomende stress zorgen omdat u zelf alles in goede banen moet leiden. U zal op voorhand geen duidelijk beeld hebben op de timing en de totale kostprijs. Wanneer er iets misloopt, hebt u ook geen financiële bescherming.
Totaalrenovatie uit laten voeren
Voor de uitvoering van de werken, kan u ervoor kiezen om één aannemer, een totaalaannemer, aan te stellen. Deze zal ervoor zorgen dat alle renovatiewerken worden opgeleverd, al dan niet via onderaanneming. Een andere optie is om voor de verschillende werkzaamheden zelf aannemers uit te kiezen. Tot slot kan u ervoor kiezen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Hiermee bespaart u heel wat. Doe-het-zelven kan u ook combineren met een totaalaannemer of met de verschillende aannemers die u zelf kiest.
Totaalaannemer uit Westmalle
Wanneer de totaalaannemer verantwoordelijk is voor alle werken, hebt u op voorhand een duidelijk zicht op timing en kostprijs. Daarnaast is de totaalaannemer verantwoordelijk voor eventuele fouten die bij de renovatiewerken zouden gebeuren. Het is natuurlijk duurder dan wanneer u bepaalde werken zelf doet.
Werkwijze van een totaalaannemer
De totaalaannemer loodst u door het ganse proces, te beginnen bij uw dromen om uiteindelijk een nieuwe ruimte of thuis op te leveren waarbij u zich goed voelt. Uiteraard wordt hierbij ook rekening gehouden met de bouwkundige mogelijkheden en het beschikbare budget. Over dat laatste maakt u best goede afspraken zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Wensen overleggen en analyse van de woning
Wat is uw ideale ruimte of woning? Dat is het vertrekpunt. Jouw verwachtingen worden in kaart gebracht en op basis daarvan wordt bekeken wat de opties zijn. Een totaalrenovatie start met een grondige analyse van de huidige staat van de woning in Westmalle. Bouwkundige pijnpunten worden in kaart gebracht. Is de fundering voldoende stabiel? Werkt de waterleiding nog naar behoren? Is het dak aan vervanging toe? Het zijn maar enkele voorbeelden. Op die manier kan opgelijst worden welke werken er zeker moeten gebeuren.
Totaalrenovatie: ontwerp
Indien het duidelijk is welke werken er moeten gebeuren, kan er een ontwerp worden gemaakt. Dit gebeurt volledig op maat van uw wensen. Daarbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met de analyse. Wat kan blijven en wat moet er absoluut gerenoveerd worden? De totaalaannemer of architect toetst het ontwerp ook meteen af aan de regelgeving in Westmalle, denk aan voorschriften van de gemeente rond verkaveling of beschermde gebouwen of aan de EPB-wetgeving. Het kan ook zijn dat er een administratieve voorbereiding nodig is zoals het aanvragen van een bouwvergunning. Een architect kan dit voor u regelen.
Totaalrenovatie: planning
Zodra het ontwerp wordt goedgekeurd, kan de planning worden opgesteld. De werkzaamheden worden in kaart gebracht en er wordt een timing vooropgesteld. Het meest ideale is dat alle werken elkaar vlot opvolgen. Hierbij wordt eerst gestart met de basiswerken zoals het vernieuwen van een dak of het plaatsen van de centrale verwarming. Daarna volgen de minder noodzakelijke ingrepen zoals vloeren of verven. Moest er toch een budgettair probleem ontstaan, kunnen de laatste zaken nog worden geschrapt. Om dit te vermijden, is het belangrijk om op voorhand goed afspraken te maken over het budget en deze ook met de aannemer op papier te zetten.
Renovatiewerken uitvoeren
Zodra alle voorbereidingen getroffen zijn, kunnen de werken in Westmalle opgestart worden. Goede afspraken zijn cruciaal. Ook over mogelijke tegenvallers die onderweg kunnen opduiken. Overleg dus goed met de totaalaannemer over elke fase. Indien u bepaalde delen van de totaalrenovatie zelf opneemt, bespreek dit dan ook zeker goed op voorhand zodat dit perfect past binnen de vooropgestelde planning.
Aannemer renovatie en architect in Westmalle
Het kan zijn dat u zowel met een totaalaannemer als een architect of interieurarchitect in zee gaat. Dit is aan te raden bij grote, ingrijpende totaalrenovaties in Westmalle. De architect kan u voorzien van deskundig advies op maat en dit doorheen het ganse project. De aannemer neemt de renovatiewerken op zich terwijl de (interieur)architect de planning en het budget bewaakt. De architect is eveneens verantwoordelijk voor de kwaliteit die wordt opgeleverd. Bij fouten is deze dus verantwoordelijk. U krijgt op voorhand een overzicht van de kosten die de renovatie met zich zullen meebrengen en de timing die hiermee gepaard gaat. Nadeel is dat het uitbesteden van dit alles een extra kostenplaatje met zich meebrengt.
Meerdere firma’s voor de renovatiewerken in Westmalle
U kan er ook voor kiezen om de renovatiewerken door verschillende vakmannen of aannemers te laten uitvoeren zonder dat er één totaalaannemer het overzicht op zich neemt. U zoekt dan bijvoorbeeld zelf een dakwerker, een installateur voor de verwarming, een vloerder, enz. U zorgt zelf voor de planning en coördineert de werken. Het voordeel is dat u de volledige vrijheid heeft in het kiezen van vakmannen waarmee u wenst samen te werken. Risico is dan weer dat de verschillende werken niet vlot op elkaar aansluiten. Het is niet evident om alles op elkaar af te stemmen waardoor u op voorhand niet echt een idee van de timing heeft. Evenmin heeft u op voorhand een zicht op de totaalprijs. Wanneer er fouten gebeuren, kunnen er discussies ontstaan tussen de verschillende aannemers. Het is niet altijd duidelijk wie er dan verantwoordelijk is. U bespaart op de kosten die een totaalaannemer aanrekent om het proces te coördineren, maar u betaalt uiteraard wel voor de werkuren die elke aannemer oplevert. Doe-het-zelven is goedkoper.
Totaalrenovatie prijs
Het is zo goed als onmogelijk om een richtprijs te geven voor een totaalrenovatie. De oppervlakte van de woning, de uit te voeren werken, het materiaal voor de afwerking, enz. Al deze factoren spelen een rol. Voor het renoveren van een klein gebouw zonder grote structurele wijzigingen mag u al snel rekenen op €40.000,-. Voor een grote woning in Westmalle start het aan €75.000,-. Offertes opvragen, is de boodschap.
Hoeveel kost een totaalrenovatie gemiddeld?
Hieronder vindt u gemiddelde richtprijzen voor veel voorkomende werken.
Soort renovatie | Indicatie van de prijs |
---|---|
Ramen: | €12.000,- tot €15.000,- |
Sanitair: | €5.000,- tot €10.000,- |
Elektriciteit: | €5.000,- tot €10.000,- |
Dak: | €200,- tot €250,- per m² |
Verwarming: | ± €700,- per radiator (± €3.000,- voor hoogrendementsketel) |
Muren: | €20,- tot €30,- per m² |
Afbreken gewapende betonmuur: | €500,- per m3 |
Totaal renovatie badkamer: | €3.500 à €25.000, incl. btw en plaatsing |
Totaal renovatie keuken: | €2.000 à €30.000, incl. btw en plaatsing |
Totaal renovatie zolder: | €10.000 à €15.000,-, incl. btw en plaatsing |
Vloer renoveren: | €30 à €200,- per m², incl. btw en plaatsing |
Trap vernieuwen: | vanaf €1.250 à €4.000- , incl. plaatsing en excl. btw |
Ventilatiesysteem: | €3.000 à €7.000,-, incl. btw en excl. plaatsing |
Pleisterwerken: | €5,- à €80 euro per m², incl. btw en plaatsing |
Schilderwerken: | €10,- tot €30,- per m² |
Metselwerken: | €80,- tot €120,- per m² |
Dit zijn ruwe schattingen. Indien u voor bepaalde werkzaamheden in uw woning een prijs wil, vraagt u dus best een concrete offerte op.
Lagere kosten voor uw totaalrenovatie? Kijk naar premies
Een totaalrenovatie is een grote investering. Gelukkig bestaan er premies en financiële voordelen die de prijs wat kunnen drukken. Zo kan u onder bepaalde voorwaarden de renovatiepremie aanvragen die tot wel 30% van de goedgekeurde facturen terugbetaalt. Daarnaast is er ook nog de totaalrenovatiebonus en de EPC-labelpremie. Over deze en andere Vlaamse premies leest u hier meer. Vlaanderen past ook een verlaagd Btw-tarief toe wanneer de woning ouder is dan 10 jaar. U betaalt dan maar 6% in plaats van 21%. Daarnaast kan het zijn dat uw netbeheerder, provincie of gemeente van Westmalle ook nog premies uitkeert. Vraag ernaar bij uw architect of (totaal)aannemer. Wel is het belangrijk te weten dat de meeste premies pas kunnen uitgekeerd worden nadat de facturen zijn betaald. U zal dus meestal alles moeten voorschieten.
Populaire totaalrenovaties
Meestal kiezen mensen voor een totaalrenovatie bij de aankoop van een oude woning die ze willen vernieuwen om er zelf van te kunnen genieten. Maar ook een totaalrenovatie van een keuken of badkamer is erg in trek.
Totaalrenovatie huis/woning
Indien het budget het toelaat, kiezen veel mensen om in één keer alles te vernieuwen. De ganse woning wordt ‘gestript’ en weer opgebouwd naar uw wensen. Op die manier bent u er in één ruk vanaf. U kan alle werkzaamheden op elkaar laten aansluiten en ook de materialen op elkaar laten afstemmen.
Totaalrenovatie badkamer en keuken
Een totaalrenovatie van badkamer of keuken in Westmalle betekent dat deze ruimte volledig gesloopt en vernieuwd wordt. Dat biedt de mogelijkheid om zelfs de indeling volledig te veranderen. De toevoer van water en elektriciteit kunnen op een heel andere plaats worden geïnstalleerd. Evengoed kan u ervoor kiezen om dezelfde indeling, en zelfs de meubels, te behouden.
Totaalrenovatie appartement
Ook een appartement kan een volledige metamorfose ondergaan. Er zijn firma’s die hier gespecialiseerd zijn. Het is daarbij zelfs mogelijk om ook gemeenschappelijke onderdelen onder handen te nemen, uiteraard in overleg met de andere bewoners van het gebouw. Een totaalrenovatie van een appartement vraagt soms een ietwat ander aanpak omdat aannemers op hoogte moeten werken of door gemeenschappelijke gangen moeten gaan.
Totaalrenovatie voor en na voorbeelden
Veelgestelde vragen over totaalrenovaties
Hoe wordt een prijs voor een totaalrenovatie samengesteld? Waarmee moet ik allemaal rekening houden met het budget dat ik heb? En welke timing moet ik in gedachten houden? U leest het hier.
Wat staat er doorgaans in een offerte voor totaalrenovatie?
Op de offerte vindt u doorgaans drie categorieën die de prijs bepalen. Het grootste deel zal naar werkuren gaan. Maar liefst 60% van de totaalprijs is voor arbeidskosten van de aannemer(s). Daarnaast betaalt u zo’n 35% aan materiaal. Op dit deel hebt u natuurlijk zelf een grote invloed. U kan voor basismateriaal gaan dat niet duur hoeft te zijn of luxueuze zaken. De laatste 5% gaat naar extra kosten zoals vergunningen, parkeerontheffingen in Westmalle, verplaatsingsonkosten van de aannemer, enz.
Hoe lang duurt een totaalrenovatie?
Indien u uw volledig woning in Westmalle wil laten renoveren, moet u ongeveer rekenen op een duurtijd van één jaar. Eerst moeten er plannen worden getekend en de ingrijpende werken nemen zelf ook heel wat tijd in beslag. Indien u het budget voorhanden heeft, is het aan te raden om alles in één keer te laten renoveren. Zo bespaart u geld en zal alles sneller gaan dan wanneer u stap voor stap te werk gaat. U zit op die manier minder lang in een verbouwing of moet minder lang elders een tijdelijk onderkomen zoeken.
Bespaar op de kosten, vergelijk offertes!
Hebt u min of meer een concreet idee van wat u wenst aan totaalrenovatie in Westmalle? Vraag dan eerst meerdere offertes op bij verschillende aannemers. Zo krijgt u een beeld van de kosten en kan u kiezen voor de aannemer die het meest voldoet aan uw (budgettaire) wensen. Hier kan ik, geheel vrijblijvend, offertes aanvragen in u regio.